2022. Május 20. Bernát, Bernardin, Felícia

MENÜ

360° Panoráma képek

Mobiltelefonos Városnézés

Pannon Expressz
   Webkamera

Titkos helyek
Természeti Értékeink
Bánya tó
(Székesfehérvár, Öreghegy)
Az egykori "öngyilkosok tava" 1917-ben váratlanul jött létre. A magas sziklafalak között működő kőbányát egyetlen éjszaka alatt elárasztotta a víz, és megszületett a csillogó, sötétzöld vizű tó. A vadregényes látványt nyújtó Bánya-tó Székesfehérvár népszerű pihenőhelye. Az igen mély és hideg víz fürdésre nem ajánlott, mivel csillék és más munkaeszközök rejtőznek a tó fenekén.
Csitáry-víz
(Székesfehérvár, Mészöly Géza u.)
A strandfürdő számára termálvíz után kutatva bukkantak rá a savanyúvíz-forrásra. A 170 m mélyből feltörő ásványvizet a fehérváriak százai fogyasztják nap mint nap. A Malom- és a Varga-csatorna által közrefogott parkban, az egykori Rózsáskertben található, Csitáry-víznek nevezett kút 1999-ben kapott védőtetőt.
Sóstó természetvédelmi terület
(Székesfehérvár, Homokbánya Sós-tó)
Székesfehérvár határában található természetvédelmi terület kiválóan alkalmas több órás szabadidős programok és előadások megtartására. Gazdag madárvilága mellett csigák, pókok, rovarok, halak, hüllők, kétéltűek, lepkék és bogarak is élik mindennapjaikat a természetvédelmi területen. Számtalan botanikai ritkaság is megtalálható itt.
Székesfehérvári bukógalamb
Gustav Prütz 1886-ban megjelent munkájában már említést tesz a magyar fehérfejű szarkabukóról. Ez a fajta az egyik közös őse a ma meglévő szíves rajzú bukó-keringő galambfajtának, így a székesfehérvári bukógalambnak is. A székesfehérvári tenyésztők külön fajták bekeresztezése nélkül az eredeti galambok szelektálásával jutottak el a mai galambhoz.
Zichy liget
A belvárostól pár perc sétára található a Zichy liget. Árnyas fái alatt híres köztéri alkotások bújnak meg, a liget elején pedig a Milleneumi emlékmű található. Az Ázsia kutató gróf Zichy Jenő a névadója annak a Zenepavilonnak, mely nyaranként komoly-és könnyűzenei koncerteknek ad otthont.
Sárpentelei parkerdő
A Sárpentelei pihenőerdő Sárszentmihály községhatárában, Székesfehérvár központjától 5 km-re, az úrhidai bekötőút két oldalán helyezkedik el. A műút az erdőt két nagy tömbre osztja. Az úttól északra a 118 ha-os ún. lovaglóerdő változatos korú és fafajú, utakkal és nyiladékokkal rendszerezett rész, a déli, az mintegy harmada középkorú és csak kis hányada idős állomány, többnyire tölgy, illetve fenyő, kisebb része akác és egyéb lombos fafaj. Az erdő egységét nádas, szántó, gyümölcsös, szőlő bontja meg.
 


Oldal küldése emailben    Oldal nyomtatása

Royal Days – Coronation Festivities

Fehérvári Ajándékbolt

Koronás Park
 

Jegyelővétel

Information

Itthon.hu

Utazz Itthon

Székesfehérvári TDM szervezet