2024. Március 03. Kornélia, Kunigunda, Frigyes

MENÜ

360° Panoráma képek

Mobiltelefonos Városnézés

Pannon Expressz
   Webkamera

Titkos helyek
TDM projekt megvalósítása

TDM konferencia 2012. 12. 05.

KDOP-2.2.1/A-2009-0007 „Helyi turisztikai desztináció menedzsment szervezet létrehozása Székesfehérváron” projekt Záró rendezvénye
 
Zárásához érkezett a 2009-ben megkezdett turisztikai fejlesztési munka Székesfehérváron. A helyi turizmus fellendítésében érdekelt szereplők összefogására, és a turizmus menedzsmentjének ellátására alapított Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. a 2011. január 1-jén megkezdett projekt zárórendezvényén a szervezet építését célzó Európai uniós projekt keretében elvégzett munkáról számolt be a meghívottaknak.
 
2009 szeptemberében az akkori Turisztikai Bizottság vezetőjének kezdeményezésére Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Dunántúli Operatív Program támogatási rendszeréhez KDOP-2.2.1/A-2009-0007 jelű „Helyi turisztikai desztináció menedzsment szervezet létrehozása Székesfehérváron” címmel. A pályázati feltételeknek megefelelően megalakult a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. - a székesfehérvári TDM szervezet -, mely a projekt kedvezményezettje és megvalósítója. Feladata egy olyan menedzsment szervezet felállítása, amely a város turisztikai értékeit feltárja, azokat kínálati csomagokká rendezve tudatos, összehangolt marketing tevékenységgel piacra juttatja.
 
A megpályázott összeg: 50 000 000 Ft
Megítélt támogatás: 37 431 450 Ft
Önerő: 6 605 550 Ft
A projekt összköltsége: 44 037 000 Ft
A támogatási szerződés megkötésének időpontja: 2011. január 14.
A projekt zárásának időpontja: 2012. december 31.
 
A projekt keretén belül létrejött székesfehérvári TDM szervezet 2012-ben a Nemzetgazdasági Minisztérium szakmai regisztrációján átesett, eszerint 69/2012 számon hivatalosan bejegyzett TDM szervezetként működik. A megvalósítás során létrejött a TDM 3 fős munkaszervezete az átalakított Tourinform Irodában. Az új – Turisztikai Kft. üzemeltetésében működő – Tourinform iroda tevékenységét a Névhasználati szerződés alapján vizsgáló Magyar Turizmus Zrt. 2011-ben 100%-ra minősítette, ezzel az iroda bekerült a hálózat kiemelt irodái közé.
 
A TDM munkaszervezet feladata, hogy a helyi turisztikai kínálat elemeit feltárja, összefogja, és komplex módon egységes és markánsan meghatározható arculattal jelenítse meg. A tevékenység végső célja a látogatók számának növelése, és ezáltal a turizmusból származó közvetlen és közvetett bevételek növelése. Ugyanakkor a turizmus fejlesztésére fordított valamennyi erőfeszítés a helyi közösség egészére is kihat, ennek hozadéka a helyiek kötődésének erősítése, és az életminőség javítása.
 
A TDM szervezet széles társadalmi bázison nyugvó szervezet, amelynek tagjai – önkormányzat, önkormányzati, állami, vagy egyházi intézmények, turisztikai szolgáltatók, civil szervezetek és magánszemélyek összefogásából jön létre. A tagok tudásukkal, tapasztalatukkal, természetbeni és anyagi hozzájárulásukkal biztosítják a TDM munkaszervezet fenntartását és hatékony működését. Ez a közös érdek-, és felelősségi rendszer jelenti a turizmus fejlődésének új irányát. A 7 taggal induló székesfehérvári TDM szervezet a projekt megvalósítása során 23 új taggal bővült, a helyi szállásadók többsége és a turisztikai szolgáltatók jelentős része csatlakozott a szervezethez. A közös munka eredményeképpen jelentős fordulat következett be a desztináció vendégéjszaka számában. A 2008 óta folyamatosan csökkenő tendencia 2011-ben megfordult, és közel 30%-os emelkedést hozott, a 2012. évi adatok is további közel 10 %-os növekedést prognosztizálnak.
 
A projekt eredményei közé tartozik az irodai eszközbeszerzésen túl az információ szolgáltatási rendszer bővítése. Nagy lépés a folyamatos információ szolgáltatás terén a Tourinform Iroda előtt elhelyezett kültéri integrált információs pont (touch info) létesítése, és a város 6 forgalmas pontán telepítésre kerülő térképes táblák, amelyek a turisztikai vonzerőkre irányítják a figyelmet. Az iroda nyitva tartása is alkalmazkodott a látogatói igényekhez, a hétvégi és ünnepnapi nyitva tartás is megoldott. A Turisztikai Kft. által üzemeltetett Fehérvári Ajándékbolt kínálata tovább emeli a turisták kiszolgálásának színvonalát.
 
Székesfehérvár MJV Önkormányzata, mint vezető TDM partner a szervezet fenntartásának jelentős részét felvállalja, de a fenntartható fejlődést a TDM szervezet szolgáltatásainak fejlesztésével képes csak biztosítani: marketing-, közvetítői-, értékesítési tevékenység elindításával biztosítja a szervezet a szükséges bevételt, amit további pályázati forrással szeretne kiegészíteni.
 
A konferencián elhangzott előadások:
 
 
Székesfehérvár, 2012. december 5.
 
 
Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft.


Oldal küldése emailben    Oldal nyomtatása

Royal Days – Coronation Festivities

Fehérvári Ajándékbolt

Koronás Park
 

Jegyelővétel

Information

Itthon.hu

Utazz Itthon

Székesfehérvári TDM szervezet