SZÉKESFEHÉRVÁR PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Váltás a grafikus oldalra
Hírek
 
  Közélet  -  2015. 08. 15. 13:16  -  Bácskai Gergely
"A sör szeretetet igényel, hogy sörré legyen"
 Háromfajta kézműves sört hozott forgalomba a Székesfehérvári Egyházmegye, melyet a fogadalmi szentmise után mutattott be a székesfehérvári püspök. A Szent Gellért egy pilsner világos sör, a Szent István porter típusú kézműves barna sör, a Szent Imre pedig egy hefeweizen búzasör. Mindhárom fajta sör csatos üvegben került forgalomba, de a Szent Gellért Kézműves Sörözőben csapolják is a legújabb fehérvári sört.
Spányi Antal püspök a sörkülönlegességeket elsősorban ajándéknak szánta a fehérváriaknak és mindazoknak, akik a Székesfehérvári Püspökség által fenntartott Szent Gellért Tanulmányi Ház sörözőjébe betérnek és folytatnak, illetve segítenek újra feléleszteni egy százéves hagyományt.

Németh Antal főzőmester elmondta, hogy három alaptípus közül mindenki megtalálhatja a maga kedvencét.
 Készítenek egy porter típusú, felső erjesztésű barna sört hagyományos módon, hagyományos alapanyagokból, ami a Szent István nevet kapta. Szent Gellért néven egy cseh pilseni típusú sört készítenek, amit talán a legjobban megszoktak a hazai fogyasztók, de ez egy igazi kézműves változat és nem az, amit a nagy sörgyárak készítenek illetve van egy búzasör, ami egy bajor típusú, szűretlen, élesztős, kicsit opálos, de kellemes frissító, banános-szekfüszeges sör.

Minden alkohol alapja egyfajta cukros lé, ami megerjed és a cukor alkohollá válik. A sörnél azonban nincsen cukor a folyamat elején csak maláta és keményítő, amit a cefrézésnél elcukrosítanak. A malátában vannak különböző enzimek és ezek segítenek átalakítani a keményítőt cukorrá. Ezt követően leszűrik a már "cukros levet" a malátáról, hozzáforralják a fűszernövényt, a komlót, majd lehűtik és erjesztőtartályokba rakják, ahol élesztővel beoltják és megvárják amíg az élesztő leerjeszti a cukrot. A tartályok folyamatosan nyomás alatt vannak, így nem csak a pultnál adnak hozzá széndioxidot.
A 2013-as jubileumi Szent István Évben a szent király tiszteletére készült hagyománytörténeti kutatások fedezték fel ismét, a Köbányai Polgári Serfőzde kiváló termékét, a Szent István Porter Sört. Spányi Antal megyés püspök indította el a gondolatot, hogy az egykori „Élvezeti és gyógysör különlegességet” újra élesszék. A két háború között szinte nem volt olyan ember Magyarországon, aki ne ismerte volna a Szent István védjeggyel ellátott terméket. 1892-ben Tószeghy Freund Vilmos terménykereskedő alapította meg a Kőbányai Polgári Serfőzdét, amelyet 1894-ben helyeztek üzembe. A gyár jelentős kapacitással hamar betört a hazai és külföldi piacra, az 1896-os Milleniumi Kiállításon Ferenc József uralkodó díszoklevelet adományozott a főzdének. A Szent István védjegyű polgári sörök ezt követően hamar megjelentek a piacon. A Serfőzde védjegyül uralkodókat, színészeket, történelmi személyeket vagyis híres embereket választott, amely komoly sikereket hozott a tulajdonosnak.
 
 A Monyó Brewing Kft. alapítói Pein Ádám, Németh Antal és Elek Zoltán, egy év alatt építettek föl egy vadonatúj, piacképes sörfőzdét és a Székesfehérvári Püspökség számára készült Szent István Porter, Szent Imre és Szent Gellért söröktől is remélik, hogy része lesz a mai kisüzemi sörkészítés forradalmának és a sörkultúra fontos részévé válik.
Hírportál
Önkormányzat
Civil
Kultúra
Turizmus
Ifjúság
Gazdaság
Sport
Egészség
Oktatás
Sajtó
Karrier

Köszöntő

Ügyintézés

Városüzemeltetés
Kérdőív a közösségi fejlesztésekhez

Hírlevél feliratkozás