SZÉKESFEHÉRVÁR PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Váltás a grafikus oldalra
Hírek
 
  Kultúra  -  2015. 08. 17. 17:48  -  Gáspár Péter, fotó: Simon Erika
Fény utca - kedden estig még látható a belvárosi épületek falain
A Koronázási Ünnepi Játékok idei főszereplőjének, Könyves Kálmán életének történetei is megelevenedtek a Fény utca programjain. A látványosság egészen augusztus 18-ig, minden este 21 órától éjfélig várja a látogatókat a Fő utcán, ahol az épületek szolgálnak vetítővászonként a Hölgyek-Urak üzletétől a DM áruházig. A mozgó történelmi képregényből kiderül, hogy „könyves” királyunk hogyan reformálta meg elődje törvényeit, hogy küzdött meg lázadó öccsével, Álmos herceggel.
A Fény utca mozgó, történelmi, óriás képregénye ezúttal Könyves Kálmán király életének mozzanatait vetítette elénk. A királyét, akit papnak szántak, mégis király lett. Aki fiatal korában kard helyett kódexlapokat forgatott, így lett kora legműveltebb uralkodója. Szíve mélyéből kívánta a békét, mégis élete jó részét csatákban töltötte.
Könyves Kálmán azon szerencsés pillanatban uralkodott, amikor a nagy uralkodóházak belefáradtak a hadjáratokba, és megannyi vihar után egy csöpp szélcsend kerekedett Európában. Kálmán boldogságra vágyott, de első felesége korán meghalt. Második felesége hűtlen volt hozzá. Daliás öccse, Álmos herceg képtelen volt elviselni hogy a gyengébb alkatú Kálmán lett a király, ezért egész életében szőtte a terveket, hogy letaszítsa a trónról.
Kálmán minden lázítást megbocsátott. Végül mégis elborzasztó tettre kényszerült, Álmost és annak kicsi fiúgyermekét is megvakíttatta. Ilyen bonyolult sorsot természetesen nem ábrázolhattak részletesen a Fény utca képkockái, amelyek így csak a lényegre szorítkoztak, ami nem más, mint hogy Kálmán uralkodásának huszonegy éve alatt Magyarország a béke szigetévé vált, mert küldetése az volt, hogy elődei szigorát enyhítve bölcsessége által egy nagy tekintéjű és békében élő országot formáljon. Ő Kálmán, az Árpád-ház kilencedik királya. 
 
A Fény utcával párhuzamosan indult a Hősök terén a Könyves Kálmán életét bemutató 3D animáció vetítése egy fiatal fehérvári művész, Falvay Miklós „tollából”. Az animáció az idei Koronázási Ünnepi Játékok egyik újítása, amelyet augusztus 18-ig minden este 21 órától éjfélig láthatnak az érdeklődők.
Hírportál
Önkormányzat
Civil
Kultúra
Turizmus
Ifjúság
Gazdaság
Sport
Egészség
Oktatás
Sajtó
Karrier

Köszöntő

Ügyintézés

Városüzemeltetés
Kérdőív a közösségi fejlesztésekhez

Hírlevél feliratkozás